7 фитнес мита, които ви пречат да подобрите вашето здраве! – част 2

  • Упражняването / физическата активност/ е от съществено значение, ако искате да бъдете оптимално здрави и щастливи, но редица фитнес митове може да ви възпрепятстват да започнете или да поддържате дългосрочна програма за активност.
  • Без значение каква е възрастта ви, можете да постигнете значителни подобрения в силата, обхвата на движение, баланса, плътността на костите, умствената дейност и др.
  • Други грешки включват избягването на тренировка за силата, защото не искате да натрупвате мускули, мислейки, че това упражнение трябва да бъде болезнено, трудно и безкрайно.

Мит # 4: Трябва да се упражнявате дълго и трудно за да отслабвате и да подобрите фитнес формата си.

Липсата на време обикновено е в горната част на списъка с оправдания защо хората нямат навик и култура за упражнения. Те смятат, че трябва да разполагат с най-малко по два час няколко пъти седмично, за да видят резултатите, Но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Изследвания показват, че конвенционалното кардио е всъщност един от най-неефективните начини на упражнение. Вместо това, тренировката с висок интензитет (HIIT), която изисква само част от времето, се оказва по-ефективна и ефективна в сравнение с по-дългите, по-бавни кардио тренировки.

Има много версии на HIIT, но основната предпоставка е максималното усилие, последвано от кратък период на почивка за определен интервал.  Упражнения, като напр. лицеви опори , гърбици, скокове, ходене / спринт, например, могат да се извършват на интервали с висок интензитет.  В идеалния случай вие ще искате да правите HIIT упражнения два или три пъти седмично. Всяка сесия възлиза на само около 30 минути. Тук всъщност искате да избягвате твърде честите тренировки. Правенето на HIIT повече от три пъти седмично може да бъде контрапродуктивно, тъй като тялото ви трябва да се възстанови между сесиите.

Мит # 5: Фокусиране на тренировки за зони с натрупани мастни депа

Много от тях са отпаднали поради погрешното схващане, че упражняването на дадена област ще доведе до загуба на мазнини в същата тази област. Тъй като мазнините започват да се натрупват около талията и ханша, повечето започват да тренират само тези зони. И когато нищо не се промени, повечето хора се отказват напълно. Ако това се отнася и за вас, моля, преосмислете подхода си, защото тренировката на място не работи. Както е отбелязано в избраната статия:

“Коремните и тазобедрените упражнения могат да укрепят и тонизират мускулите, но тези мускули са под ” подкожния “слой мазнини, което придава „прекрасен“ вид на тълото. “

Тренировката на RollShape може да разбие натрупаните мастни депа в мастната тъкан и да помогне да се отделят единични мастни клетки, които лесно се превръщат в енергия. Редовното масажиране преди и след тренировка спомага за подготовката на мускулите за тренировка, а също и за възстановяване на мускулите.

Мит # 6: Ако не се нуждаете от отслабване, няма смисъл в тренировките и упражненията

Това е голяма заблуда. Докато загубата на тегло обикновено е страничен ефект от упражняването, със сигурност това не е единствената или дори основната причина за упражняване. Съвременните фитнес изследвания предлагат много мощни напомняния, че физическата активност е един от най-добрите “превантивни лекарства” за много често срещани заболявания, от психиатрични разстройства до сърдечни заболявания, диабет и рак.

Една от ключовите ползи за здравето от упражняването е, че помага да се нормализират нивата на глюкозата, инсулин и лептин. Това е един от най-важните фактори за оптимизиране на общото ви здраве и предотвратяване на хронични заболявания и може да обясни защо упражненията са толкова мощно превантивно лекарство. Упражняването също помага за понижаване на триглицеридите и повишаване на HDL холестерола, като и двете са важни за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Накратко, упражняването е превантивна медицина, въпреки че може да не осъзнаете точно кои заболявания предотвратявате в дългосрочен план.  Сънят и психическото здраве, например, са две области, които могат да „отнесат“ голямата полза. Тези, които успеят да поддържат добро здраве в напреднала възраст, обикновено имат едно общо нещо: здравословното хранене и редовните физически упражнения са част от техния ежедневен начин на живот.

Това не е предложение за влизане в „определена дреха“ за специален повод. Има много изписано как да направите спорта навик за цял живот и един от начините да направите това е да преосмислите вашите идеи за ползите от упражненията. Вместо да се стремите към определени килограми или самтиметри, преместете фокуса си върху непосредствените възнаграждения – т.е. как се чувствате добре след упражнението.

Мит#7: Няма болка -няма поплза

Макар че упражненията с висока интензивност са важен елемент от добре изградената и ефективна програма, грешката е да мислите, че трябва да работите максимално интензивно през цялото време. Както бе отбелязано по-рано, това може да доведе до обратно, тъй като тялото Ви се нуждае от време, за да се възстанови между сесиите.

Това не означава, да пренебрегвате движението с ниска интензивност. Трябва да сте оптимално здрави. Един от начините е да се прави около 7 000 до 10 000 стъпки дневно.

Както при другите лекарства, важно е да се получи правилната доза. Твърде малко и няма да получите много полза. Твърде много и бихте могли да си навредите.

Направете тренировката част от живота ви

Осигуряването на време за упражнения е важна част от самооценката, без която вие няма да можете да се грижите за нуждите на тялото си. Приемането му като просто друга част от живота, подобно на миене на зъбите и измиване на косата, наистина може да помогне за подобряване на качеството на живота ви. Ако теглото ви е проблем, вероятно ще се подобри, ако включите някои упражнения с висока интензивност. И ако не се налага да отслабнете, не забравяйте, че има много какво повече да спечелите от няколко килограма.

Упражняването може да означава разликата между това, че сте прекалено немощен да се движите, когато достигнете старите си години, или да разкъсате дансинга на 75-годишния си рожден ден. Депресията , която засяга около един от 10 европейци, също може да бъде облекчена с помощта на упражнения. В действителност редица проучвания са установили, че ефективността на упражненията е по-голяма или по-висока от тази на антидепресантите.

Едно предложение:   

  • Навярно ваши приятели и роднини вече тренират при на с във Happy Life slim&shape .
  • Попитайте тях как се чувсват и какви резултати имат.
  • А ако вече сте част от Happy Life slim&shape споделете мнението си в коментарите под статията.

Използвани източници:https://fitness.mercola.com/