7 фитнес мита, които ви пречат да подобрите вашето здраве! – част 1

 • Упражняването / физическата активност/ е от съществено значение, ако искате да бъдете оптимално здрави и щастливи, но редица фитнес митове може да ви възпрепятстват да започнете или да поддържате дългосрочна програма за активност.
 • Без значение каква е възрастта ви, можете да постигнете значителни подобрения в силата, обхвата на движение, баланса, плътността на костите, умствената дейност и др.
 • Други грешки включват избягването на тренировка за силата, защото не искате да натрупвате мускули, мислейки, че това упражнение трябва да бъде болезнено, трудно и безкрайно.

Ако искате да бъдете здрави и щастливи,енергични и жизнени, упражненията и тренировките са от съществено значение за вас. Повечето хора са наясно с това, но много от тях все още не отделят време за това. Оправданията изобилстват –  от “нямам достатъчно време”, до “ако не можете да сте последователни, няма смисъл дори да започнете”.

Редица фитнес митове може да ви пречат за започнете и да продължавате напред. Тук са ТОП 7 митове събрани на куп.

Мит # 1: Тренировките с тежести ще направи жените да изглеждат твърде мускулести.

Много жени пренебрегват силовите тренировки, защото не искат да  “натрупват маса “. Това е грешка, тъй като натрупването на повече мускули има много предимства, от загуба на излишната мазнина до поддържане на здрава костна маса. Жените, които тренират няма вероятност да получат прекомерно количество мускули, просто защото имат по-малко мускулни тъкани и произвеждат по-ниски нива на тестостерон, отколкото мъжете.

За да се случи това ще трябва да работи като професионален спортист и да приема анаболни стероиди, така че в крайна сметка да изглежда като мъж наистина не е грижа за повечето жени.

Всъщност силовите тренировки имат благотворно влияние върху най-малко 10 биомаркера на стареенето (т.е. фактори, които са показателни за биологичната възраст), включително:

 • Сила и мускулна маса (което води до по-голямо равновесие)
 • Състав на тялото
 • Кръвни липиди
 • Плътност на костите
 • Контрол на глюкозата в кръвта
 • Кръвно налягане
 • Аеробен капацитет и др.

Мит # 2: Опасно е да започнете да тренирате, когато сте по-възрастни

Никога не сте прекалено стар, за да започнете да се упражнявате .

Всъщност, изследванията показват, че независимо от възрастта ви, още със започването на тренировки можете да постигнете значителни подобрения в силата, обхвата на движение, равновесието, плътността на костите и умствената яснота чрез упражненията.В подкрепа на това следните научни открития:

 • Дори и с малкото упражнение може да се предпазите от дългосрочна загуба на паметта и дори да помогне да се обърнат някои от ефектите на стареене
 • Умерените упражнения сред жени на възраст между 55 и 75 години може да намали риска от развитие на метаболитен синдром, който увеличава сърдечните заболявания ириска от диабет
 • Сред тези, които започват да се упражняват над 45 години и продължават реедовно да спортуват, драстично намаляват рисковете за здравето, подобно на отказване от тютюнопушенето и употребата на алкохол, наблюдавано сред хората, които са били активни през целия си живот
 • Комбинираната аеробна и резистентна тренировъчна програма подобрява физическата функция, мускулната сила и тежестта на симптомите сред пациентите със сърдечна недостатъчност.

Упражненията също така ще ви помогнат да избегнете натрупването на тегло, което има тенденция да се натрупва върху вас с течение на годините.

“Това е въпрос на ниски нива на физическа активност и по-ниска метаболитна скорост, причинена от загуба на тънка телесна маса [мускули]”, казва Джоан Менсън от Харвардското медицинско училище.

Продължителната загуба на чиста телесна маса намалява базовата ни метаболитна скорост с възрастта”, казва Уилям Еванс от Арканзас. “Това е много тънка промяна, която започва на възраст между 20 и 30. Процентът на телесните мазнини постепенно се увеличава и това води до постоянно намаляващо количество изгорени калории.”

Това ни връща към мит # 1. Мускулните клетки изгарят повече калории отколкото мастните клетки, така че просто носенето на повече мускули „на раменете си“ ви помага да използвате повече калории, дори когато не тренирате.

Мит # 3: Разходката е безполезна

Заседналият начин на живот е ново „пушене“.

Медицинската литература вече съдържа над 10 000 проучвания, които показват, че честото, продължително седене – на работното място, пътуването до работното място и гледането на телевизия през нощта оказва значително влияние върху сърдечно-съдовата и метаболитната функция.

Ходенето повече е отлично средство, от което на практика всеки би имал полза, дори ако имате редовна фитнес програма. Препоръчително  е да използвате двустранен подход:

 1. ограничаване на седенето до по-малко от три часа на ден
 2. ходене на 7 000 до 10 000 крачки на ден, допълнително над всяко упражнение, което може да се тренира.Съвременните SMART часовници и телефони могат да ви ориентират да голяма степен в това.

Функционалният инструмент за проследяване може да бъде полезен инструмент, за да сте сигурни, че постигате целите си. След като сте изградили навик да ходите повече, помислете за промяна на темпото, раазнообразяване с по-бързи разходки, последвано от по-лежерна разходка.

Многобройни проучвания показват, че тази размяна на висока и ниска интензивност , изглежда води до най-значимите резултати. Така че просто като се упражнявате интервално, когато ходите, можете драстично да увеличите възвръщаемостта на вашите усилия, без да отделите допълнително време за това. Разходката на чист въздух също е отлична опция, ако сте извън форма и/или с наднормено тегло. Ние във Happy Life slim&shape club сме създали перфектните условия за вашата тренировка. С иноватовните ни уреди Bodyshape и Infrashape horizontal ви предлагаме богат избор от тренировки с различна интензивност.

Очаквайте продължението в част 2.