Какво е целулит и как да се справим с него?

Извадки от статия д-р Джоузеф Меркола

Целулитът се отнася до нормална мастна тъкан под кожата ви, която приема формата на бучки или гънки. Набъбването се появява, когато мазнините се натискат върху съединителната тъкан, причинявайки на кожата характерна форма  или т.н. портокалова кора.

Смята се, че до 90% от жените и 10% от мъжете може да имат целулит в даден момент от живота си.  Хормоналните промени през това време – по-специално намаляването на нивата на естроген – могат да съвпадат с промените в кръвообращението и намаляването на производството на колаген.

 

Увеличаването на броя на мастните клетки и техният размер, комбинирано с по-тънкия слой колаген, може да доведе до неравен вид на бедрата, задните части, корема и дори на коленете. Може да се появи още през тийнейджърските години и да повлияе както на слабите, така и на тези с наднормено тегло. Това не е опасно или дори неудобство, но може да бъде козметично непривлекателно за някои хора.

Индустрия за красота е направила маркетингови кремове, лосиони и отвари, лазерни терапии и други “лекове” за този естетически проблем, но премахването на целулита изисква по-фундаментален подход, включително упражнения  и двигателна активност.

Целулитът може да бъде трудно да се лекува, когато стигне до по-късните етапи (т.е. когато се вижда, когато легнете или погледнете в огледалото). Въпреки това, можете да се справите с целулита в ранните етапи, както и да му помогнете да го предотвратите, като поддържате здравословен циркулация и намалявате мазнините в района.

Остеопатичният лекар д-р Лионел Бисоон, автор на “Целулитната терапия”, смята, че целулитът е сравнително модерен проблем, започнал в края на 70-те години, отчасти защото жените са приели много по-заседнал начин на живот. Той казва пред Scientific American:

“Прекарах много време в развиващите се страни и снимайки местни жени. Когато заснемам тези жени [които нямат много или никаква целулит], виждам какво работят и видът на храната, която ядат.

Те ядат всички органични храни, непрекъснато се движат от времето, когато станат. Тези жени извършват много физическа работа.“

Изминаването на 10 000 стъпки на ден е една стратегия да останете активни, особено ако работите в застояла работа в офиса. Това е основно изискване за оптимално здраве, както и пиене на достатъчно количество вода всеки ден. Изминаването  на 10 000 стъпки е допълнение към, а не заместването на редовните упражнения и ще ви помогне да се изкачите от стола си и да противодействате на някои от отрицателните последици от твърде много застояване.

Бельото?

Бисоон вярва, че променящите се стилове на бельо също са участвали в повишаването на процента целулит в развитите страни. Плътната ластичност по тялото ви е лоша за кръвообращението, а целулита често се появява в областта, където това е налице. Носенето на по-свободно бельо може да е една от най-важните превантивни стратегии. Той обясни в Scientific American:

“Целулитът не се превърна в проблем през 70-те и 80-те години, когато диетата, активността и бельото започнаха да се променят. В началото на 20-те години жените носеха по-дълги поли и бельото беше свободно, почти като пижама.

Целулитът е винаги под мястото, където вървят ластиците и ако нарисувате невидима линия, къде е целулита, ще видите къде са линиите на чорапогащите. Казвам на хората, че най-важното превантивно нещо, което можете да направите, ако не можете да си позволите лечение, е да промените своя стил на бельо: носете се свободно.

Други  стратегии за предпазване от целулит

Ако се чудите какво друго може да ви помогне да запазите кожата си гладка и без целулит, можете също така да опитате: RollShape  – ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ за миофасциален масаж и лимфен дренаж: ТУК

Тренировката на RollShape може да разбие натрупаните мастни депа в мастната тъкан и да помогне да се отделят единични мастни клетки, които лесно се превръщат в енергия. Също така помага да се увеличи лимфната и кръвната циркулация, която носи кръв с кислород в мастната тъкан. Редовното масажиране преди и след тренировка спомага за подготовката на мускулите за тренировка, а също и за възстановяване на мускулите.

След като започнете да използвате  RollShape гарантирано, че ще се чудите как някога сте изпълнявали тренировките си без него и наистина  ще разберете предимствата на дървените ролки за намаляване на целулита, загубата на тегло и релаксирането на тялото.

Етерично масло от грейпфрут

Едно от най-признатите ползи от етерично масло от грейпфрут и други цитрусови масла е положителният им ефект върху лимфната система, която играе роля в механизма за детоксикация на тялото ви. Използването на масло от грейпфрут може да спомогне за повишаване на активността на лимфните жлези, като по този начин се предотвратят проблеми като лоша циркулация и целулит.

За да го опитате сами, смесете една до две капки етерично масло от грейпфрут с носещо масло и масажирайте в целулит в месене.

Колагенът

Предприемането на стъпки за насърчаване на производството на колаген е друга стратегия, която можете да опитате. Храненето с богати на витамин С храни е важно тук, тъй като витамин С има многобройни функции във вашето тяло, включително и като основен кофактор при ензимните реакции. По този начин той играе важна роля в производството на колаген от тялото ви. Напоследък голяма популярност придобиват колагеновите терапии. Колагеновите лампи излъчват специална светлина в розовата гама, която се абсорбира от кожата и стимулира образуването на колаген и еластин в клетките. Клиничните изследвания показват, че така нареченото фото биостимулиране чрез колагенови лампи може да ускори регенерацията на кожата между 150 и 200 процента. Той подпомага и нарастването на нутриенти в епидермиса, който пък прави кожата по здрава и стегната. Тази новата технология не само че не уврежда кожата, но и стимулира бързи и качествени резултати.

 

 

С такава колагенова лампа оборудван и нашият Infrashape Horizontal . Повече за него може да прочетете тук.

 

 

 

Други навици за здравословен начин на живот, като например висококачествен сън и намаляване на стреса, също са полезни, тъй като те поддържат ниското ниво на кортизол ниско. Кортизолът е хормон на стреса, който когато се повиши, изчерпва чистата мускулатура и се придържа към мазнините – и упоритият целулит е налице.